Elhivatottság és gondosság kell igazán a földeken

2019.09.02

A megfelelő hozzáállás sokszor többet segíthet a növénytermesztésben, mint az elméleti ismeretek – vélekedik a baranyai Agro Bükkösd vezetője. Az OTP Agrár a sikeres magyar vállalkozókat bemutató Agrársztorik mellett, idén indított sorozatában a régiós szinten meghatározó társaságokra fókuszál. Ezúttal a Pécstől nem messze működő Agro Bükkösd Kft-t ismerhetik meg.


Arató Barna, az 1994-ben alapított Agro Bükkösd Kft. ügyvezetője számára nagy kihívás volt, hogy gépészmérnöki végzettséggel vegye át a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cég vezetését édesapjától. Bár mezőgazdasági ismereteit a családtól és tapasztalati úton szerezte, sikerült az elmúlt lassan 15 év alatt továbbfejlesztenie a családi agrárvállalkozást: a művelt területet 150-ről 1000 hektárra növelték, és a kezdeti egyetlen traktorból mára öt járműből álló gépparkot tudtak összeállítani. A sikerhez szerinte a kellő elhivatottság és az igényes hozzáállás kell igazán.


„Nagyon megszerettem a növénytermesztést, miközben gépészeti ismereteimnek is nagy hasznát veszem. A lényeg azonban, hogy mind a növények, mind a gépek meghálálják az alaposságot, igényességet, akár pénzben mérhetően, akár abban, milyen körülmények között dolgozunk”
– mondta Arató Barna.

A fejlődéshez emellett a cégvezető olyan banki partnert talált az OTP Agrárban, amely mindig rugalmasan és gyorsan tudta támogatni elképzelései megvalósításában.


„Azt gondolom, az OTP Agrár elég nagy és felkészült ahhoz, hogy szinte bármilyen feladatot meg tudjon oldani finanszírozás tekintetében, akár mezőgazdasági, akár egyéb területen. Olyan helyzetet még nem tudtunk mondani nekik, amire ne lett volna ötletük és gyors megoldásuk”
- fogalmazott az ügyvezető, aki nemcsak üzletileg, de emberileg is nagyon jó a viszonyt ápol az OTP Agrár munkatársaival. „Számunkra nagyon fontosak az emberi kapcsolatok, próbálunk olyan partnerekkel üzletelni, akik hasonlóan gondolkodnak ezen a téren is” - tette hozzá.

Az Agro Bükkösd főleg búza, kukorica, szója és repce termesztésével foglalkozik, ám Arató Barna kedvtelésből lovakat is tart. A cég 2016-ban, területalapú támogatások előfinanszírozása révén lett ügyfele az OTP Agrárnak és a jó viszony kölcsönös. „Együttműködésünk csak pár évre nyúlik vissza, mégis igen intenzív. Többször is sikerült az aktuális igényeiket és a bank lehetőségeit egy jó ajánlatban, rugalmasan összevonni. Azt gondolom, ez a hozzáállás elengedhetetlen a hosszú távú bizalmi viszony kialakításához” - mondta Wéber Rita, a cég banki tanácsadója.


Az OTP Agrár sikeres magyar vállalkozásokat bemutató sorozatában korábban a Szarvasi Mozzarella Kft., a Pankotai Agrár Zrt., a Lipóti Pékség, valamint a Hivekovics Családi Gazdaság szerepelt egy-egy rövidfilmmel. A régiós szinten meghatározó társaságokról indított sorozatban pedig elsőként a DélKerTÉSZ, majd a Laposa Borbirtok és a Héka Kft. volt látható.

Ajánljuk további friss híreinket a témában.