Vödrökben éledt újra a magyar áfonyatermesztés

2019.05.20

Egy zalai testvérpár innovációjának köszönhetően lehet ismét magyar áfonyát vásárolni a nagyobb magyarországi áruház-láncokban. Az OTP Agrár sikeres ügyfeleit bemutató sorozat legújabb szereplője: a modern mezőgazdasági technológiákkal működő Hivekovics Családi Gazdaság.


Néhány évvel ezelőtt különböző okokból hiány alakult ki az áfonya piacán, mára azonban ismét megtalálható a Magyarországon termesztett bogyós gyümölcs több áruházlánc polcain. Ez nagyrészt a Hivekovics-testvérek – Ákos és Zoltán – által, 2014-ben alapított családi gazdaság tevékenységének eredménye.


A környezet-gazdálkodási agrármérnök és populációbiológiai diplomája ellenére korábban ökoturizmusból is élő Hivekovics Ákos, valamint az informatikai kereskedelemmel foglalkozó, Hivekovics Zoltán eredetileg körtét termesztett volna a családi birtokon. Mára mégis leginkább bogyós gyümölcsöket termesztenek a Nagykanizsa mellett található Nagyrécsén.


Jelenleg csaknem 70 hektáron gazdálkodnak, amiből 15 hektáron létrehozták a legnagyobb magyarországi áfonya-ültetvényt. Mindezt innovatív technológiával, hidroponikus termesztéssel, tehát talaj-nélküli, precíziós tápoldatozó berendezéssel alakították ki: 150 ezer külön vödörben nevelik az áfonya töveket.

„Az áfonya miatt szinte minden magyar áruházba pillanatok alatt bekerültünk, és amikor bent voltunk, kiderült, hogy van hely bőségesen szinte bármilyen más bogyós gyümölcsnek is, így az áfonya mellett már málna, feketeszeder, és ribizli termesztésével is foglalkozunk, illetve másféle érdekességeket is kipróbálunk – mint a mini kivi, a kökény, és a húsos som”– mondta Hivekovics Ákos, a családi gazdaság vezetője.

A Hivekovics-fivérek újítások iránti nyitottságát mutatja az is, hogy családi gazdaságukban építik meg hamarosan Magyarország első Cravo-házát. „Kívülről nagyon hasonlít a klasszikus holland üvegházakra: 6-7 méter magas acél vázszerkezet és egy teljes hektárt lefed. Csak míg a hollandok alapvetően üveggel borítják ezeket, hogy a hideg időszakban minél jobban felmelegedjenek, és minél inkább bővítsék a termesztési időszakot, addig ez az új kanadai technológia fóliával borított, és elsősorban a nyári hőségben történő sikeres termesztést segíti elő – tette hozzá Hivekovics Ákos.


Magyarországon a bogyós gyümölcsöt még az említett Cravo-házzal is csupán évente 5-5,5 hónapig lehet termeszteni, ami óriási fejfájást okoz a testvérpár számára, mert folyamatos és jó minőségű ellátásra törekednek, ezért nemzetközi kutatásba kezdtek, hogy hol tudnának egész évben áfonyát termeszteni. „Így került szóba mások mellett Marokkó, ahol már voltunk is tárgyalni különböző ültetvények megvásárlásáról. Reményeink szerint egy már működő ültetvényt fogunk megvásárolni és már idén ősszel szállíthatunk magyarországi áruházbakba az ott termesztett áfonyából. Sőt, amennyiben a termésmennyiség engedi, kiemelt célunk, hogy exportálni is tudjunk"– fogalmazott Hivekovics Ákos.

A család évtizedek óta méhészettel is foglalkozik, amelyet a bogyós termesztéshez a testvérpár meg is erősített a növények természetes beporzásához. Mindent összevetve folyamatosan minimum 30, de nyaranta akár 150 embert is foglalkoztatnak egy-egy napon.


„Az már a magyar piacot vizsgálva is a legelején látszott, hogy ahhoz, hogy a teljes piaci láncot le tudjuk fedni, nem termelhetünk bizonyos mennyiség alatt, nem lehet kicsiben csinálni és nem lehet kicsiben értékesíteni sem” – emlékezett vissza a vállalkozás gazdasági ügyeiért felelős Hivekovics Zoltán. Ehhez azonban komoly befektetésre volt szüksége a testvérpárnak, amelyet eleinte kisebb rokoni és baráti kölcsönökkel, illetve hitelekkel, valamint különböző állami támogatásokból nyert forrásokkal fedeztek, majd 2017-ben egy rugalmas konstrukcióval az OTP Agrár átvette a gazdaság korábbi hiteleit, illetve előfinanszírozta támogatásaikat, ami jócskán meggyorsította a fejlesztéseket.


„Hihetetlenül rugalmasak és segítőkészek az OTP Agrár munkatársai. Szakértőik rendkívül gyorsan értették meg, hogy pontosan mire volna szükségünk és mindig megtalálták a módját, hogy hogyan tudnának segíteni” – emlékezett vissza Hivekovics Ákos. „Gyakran előfurdul, hogy az állami támogatásokat csak a projektek lezárása után folyósítják, emiatt minden tevékenységet előre meg kellett finanszírozni és ebben például, kifejezetten rugalmas volt az OTP” – mutatott rá Hivekovics Zoltán. „Úgy gondolom, hogy esetünkben a szakmaiságban rejlett az egyik legnagyobb kihívás az OTP Agrár számára, hiszen ahogy említettük olyan technológiákhoz és eljárásokhoz kértünk tőlük segítséget, amelyeket nem ismerhettek, nem volt még rájuk vonatkozó magyarországi tapasztalat.” – emelte ki Hivekovics Ákos. A családi gazdaság vezetője rámutatott: a jó együttműködést bizonyítja, hogy jövőbeli terveiket – például a marokkói ültetvény-vásárlást – is nyitottan fogadta banki kapcsolattartójuk, igaz erről még nem zárták le a tárgyalást.

Az OTP Agrár sikeres magyar vállalkozásokat bemutató sorozatában korábban a Szarvasi Mozzarella Kft., a Pankotai Agrár Zrt., valamint a Lipóti Pékség szerepelt egy-egy rövidfilmmel. A régiós szinten meghatározó társaságokról indított sorozatban pedig elsőként a DélKerTÉSZ, majd a Laposa Borbirtok volt látható.

Ajánljuk további friss híreinket a témában.