Ezerarcú kukorica

2022.05.30

Mi köze a kukoricának az akkumulátorokhoz, vagy a pelenkákhoz és a gyógyszerekhez? Mára számos területen nem csupán élelmiszerként, hanem alapanyag-forrásként is tekintenek a növényre – erről készítettek összeállítást legutóbbi cikkükben az OTP Agrár szakértői.

A kukorica nagyon sok helyen termeszthető, beleértve a különböző hőmérsékleteket, tengerszint feletti magasságokat és szélességi fokokat, talaj- és talajtípusokat – bár meglehetősen eltérő hektáronkénti hozamokkal. Más gabonafélékhez képest magas hozama különösen vonzóvá teszi a gazdálkodók számára a földhiányos és nagy „népességnyomású” területeken. A kukorica az emberiség egyik legfontosabb növénye, tápanyagot biztosít az embereknek és az állatoknak, valamint alapvető nyersanyagként szolgál keményítő, olaj, fehérje, alkoholos italok, édesítőszerek és üzemanyag előállításához. A ma megtermelt kukorica jelentős hányadát, nagyjából 61%-át takarmányként hasznosítjuk, 17%-át bioüzemanyagként használjuk, 13%-át közvetlen emberi fogyasztásra, míg 9%-át egyéb felhasználásra fordítjuk1. Valójában meglehetősen nehéz elképzelni világunkat e sokszínű és megbízható alapanyag nélkül. Mára – számtalan felhasználási módja miatt – egyre többen alapanyag-forrásként is tekintenek a kukoricára, és mindez a kereslet növekedéséhez vezetett. A következőkben a teljesség igénye nélkül szeretnénk pár kevésbé ismert felhasználási módját bemutatni a kukoricának.


Igen érdekes tény, hogy nem az etanol az egyetlen kukoricából nyert energia-előállítással kapcsolatos összetevő. Egyes akkumulátorok kukoricaszármazékokat is tartalmaznak, ugyanis az akkumulátorokban a kukoricakeményítőt gyakran használják elektromos vezetőként.

A kukoricakeményítő a gyufaszálak gyártásának gyakori összetevője is. Ezenkívül a papíron vagy kartonpapíron kialakított gyufaszálak magában a papírban kukoricatermékeket is tartalmazhatnak a merevség növelése érdekében. Ezenkívül találkozhatunk olyan pelletkályhákkal is, amelyek kukorica alapú pelletet égetnek.

A kukoricakeményítő nedvszívó természetének köszönhetően „segített” a pelenkák előállításában. A modern pelenkákban található nedvszívó réteget jellemzően akrilsavból készítik, amely az etilén egyik összetevője (a kukorica egy másik származéka), de a pelenkagyártás során megtalálható a hagyományos kukoricakeményítő is. A pelenka mellé gyakran használt hintőpor is tartalmazhat kukoricakeményítőt nedvszívó jellegének köszönhetően. A kukoricakeményítő egyébként meglepően gyakori összetevője számos kozmetikai és higiéniai cikknek.

A kukoricaszirup pedig a köhögés elleni cseppek egyik fő összetevője. A kukoricaszirupot azért használják ebben a szerepben, mert a hagyományos cukrok keverés közben gyakran kristályokat vagy porszerű részecskéket képeznek a gyártási folyamat során, de szerencsére a kukoricaszirup nem hordozza ezt a nemkívánatos tulajdonságot. Számos gyógyszer és vitamin is tartalmaz kukoricatermékeket, leginkább kukoricakeményítőt. A keményítőt gyakran használják a tabletta bevonatában kötőanyagként, amely egyben segít megőrizni a gyógyszerek formáját. Emellett a kukoricakeményítő elősegíti a tabletták felszívódását is elfogyaszásuk után.

Valószínűleg nem fogunk egyhamar kukoricával ízesített joghurtot látni az élelmiszerboltok polcain, mégis meglepetéssel szolgálhat, hogy a kukorica sokféle joghurt összetevője. Előfordulhat, hogy a kukoricaszirupot édesítőszerként használják a joghurtban, a kukoricakeményítőt pedig a joghurt és a fagylalt megfelelő állagának elérésére használják. Megdöbbentő lehet, hogy a gumicukor összetevőinek listáján is mindig szerepel a kukorica. Láthatunk magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, szorbitot vagy maltitot is, nos mindhárom kukoricából származik.

Egyes ragasztók is tartalmaznak kukoricalisztet vagy kukoricakeményítőt. A borítékokon használt ragasztó is kukoricakeményítő. A kukoricacsírát pedig az ipari ragasztók tapadási tulajdonságainak javítására használják.

Fogkrémek, szappanok, mosogatószerek, papírok, ruhafestékek, szőnyegek, textiliák, valamint robbanóanyagok - hatalmas listája van a kukoricaszármazékokat tartalmazó termékeknek. A becslések szerint az élelmiszerboltokban talált cikkek egynegyede tartalmaz valamilyen formában kukoricát. Lehet, hogy nem mindig találjuk meg az élelmiszerek összetevőinek listáján, de ha olyan összetevőket látunk, mint a xantángumi, poliolok (mesterséges édesítőszerek) vagy fruktóz, akkor valószínű, hogy a kukorica megbújik valahol ezekben az élelmiszerekben. Az élelmiszereken kívül számos kőolaj alapú gyártási folyamatban ma már kukoricatermékeket is alkalmaznak, hogy a gyártás környezetbarátabbá váljon. A kukorica alapú műanyagok is nagyon népszerűek lettek az elmúlt években, mivel a vállalatok igyekeznek a műanyagok környezeti hatásának csökkentésére. A kukorica alapú műanyagok gyártása során akár 68%-kal kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, mint a hagyományos műanyagok, és a becslések szerint 55%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Ezenkívül ezek közül a műanyagok közül sok biológiailag lebomlik.

És hogyan lehet a kukoricából bankkártya? Mi már ezt is tudjuk: az OTP Bank legújabb bankkártyáinak alapját a kukoricakeményítő adja. A hitelintézet számára az innováció és a fenntarthatóság egyaránt kiemelten fontos, ezért folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyek e kettőt össze is kapcsolják. A cél, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültessük. Az OTP Bank büszke rá, hogy Magyarországon az elsők között vezeti be új, a fenntarthatóság jegyében tervezett, növényi alapanyagból készült bankkártyát.

Felhasznált források:

https://www.farmprogress.com/vegetables/13-ways-corn-used-our-everyday-lives

https://intra.otpbank.hu/SitePages/IntraNews-Innovacio-Termeszetesen-1929.aspx


1OECD-FAO adatai szerint, a 2016-2018 évek átlaga alapján

Ajánljuk további friss híreinket a témában.

Betöltés...