2024.05.10
Már fiatal korában is a gombát szeretett volna termeszteni, mára pedig a cége meghatározó szereplővé vált itthon és az exportpiacokon is. A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában elnyerte az Agráriumért OTP díjat.
Mutsy Árpád öccsével és egy gyerekkori barátjukkal közösen alapította a gombatermesztéssel foglalkozó cégét 1991-ben. Az induláskor hagyományos módon, pincében termeltek, ma termesztő házakban állítják elő a gombát és a Bio-Fungi Kft. tevékenysége kiterjed a gombakomposzt gyártásra is. A mezőgazdaság iránti vonzalom és a gombatermesztés nem a semmiből jött, hiszen Mutsy Árpád felmenői – a dédszülőket is beleértve – mind agrárvállalkozással és földműveléssel foglalkoztak. A gombatermesztés apja révén került a családba, és bár szerette volna lebeszélni erről a pályáról, „de a Kertészeti Egyetemet elvégezve elég egyenes út vezetett ahhoz, hogy kertészetben, azon belül is a gombaiparban maradjak” – idézte fel a kezdeti motivációkat. A családi kötődésen kívül a hazai gombatermesztés múltja is hozzájárult a döntéséhez. Budafokról ma a legtöbb embernek először a pezsgő és a bor jut eszébe, kevesen tudják, hogy onnan erednek a magyar gombatermesztés 1900-as évek elejére visszanyúló hagyományai is. Mint meséli, „szinte a budafoki szőlő- és bortermeléssel párhuzamosan alakult ki egy virágzó gombaipar, aminek köszönhetően a két világháború között a világ legnagyobb gombatermesztői közé tartoztunk, ezt a hagyományt pedig sikerült átörökíteni”.
A cégalapítás időpontjában számosnehézséggel kellett szembe nézniük: a rendszerváltozás idején sok új vállalkozás indult, a gombatermesztők közül pedig a hagyományoknak köszönhetően már sokan kialakították a saját piaci kapcsolataikat, saját pincével és termesztési struktúrával működtek. „Nekünk pedig, a mai szóval élve, akkori startupként nehezebb volt elindulni, de azért az első 9-10 évet elég jól abszolváltuk”. Az ezredfordulón kezdték meg a gombakomposztgyártást, amivel elindultak a vertikális integráció felé, ami az akkori gombatermesztési struktúrában rendhagyó út volt.”
Árpád arra a legbüszkébb, hogy elkötelezett és jó munkatársakat sikerült találniuk. Emellett át tudták venni a jó példákat is: az iparágban a hollandok járnak az élen, és a Bio-Fungi Kft. meg tudta honosítani az ő technológiáikat, módszereiket, és feljutott ugyanarra a szintre, szerinte talán ez a siker kulcsa. Vallja ugyanis, hogy a tanulást nem lehet megspórolni, valamint, hogy alázat nélkül nem lehet vállalkozni.
Úgy véli, sokféle mérőszámmal le lehet írni egy vállalkozás sikerességét. A Bio-Funginál is kiolvasható a számokból a folyamatos növekedés, jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító mégis azt emelte ki, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával, és termékeik több mint 70%-át exportálják. Az évente előállított, 100 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gombakomposztjukat is több mint 20 országba szállítják, köztük például Malajziába is. Az erős export óriási hajtóerőt, egyben biztonságot is jelent, amit a Bio-Fungi a környezetében továbbad az általa integrált vállalkozásoknak és közel 400 munkavállalójának.
Hogy ezt a fejlődő pályát meg is tartsák, a vállalkozás jövőképének kialakítása során arra koncentrálnak, hogy tevékenységüket minél hatékonyabban tudják működtetni. A fókusz a csiperkegomba-termesztésen van, ezt szeretnék még jobb minőségben, kedvezőbb költségkörnyezetben fejleszteni. Ezen kívül más, innovatív területeken is elindultak, mint például a laskagomba-termelés, a laskagomba-alapanyaggyártás és egyéb egzotikus gombák termesztése. A terveik között szerepel a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, valamint a robottechnológia alkalmazása is. „Mivel mi nem luxustereméket, hanem alapélelmiszert állítunk elő, nagyon fontos a termék ár-érték aránya, vagyis az, hogy a gomba minden család asztalára oda tudjon kerülni, jó minőségben és megfizethető áron” – mondta.
„Alapos és folyamatosan érlelődő folyamat” – röviden így jellemezte az OTP Agrárral való együttműködésüket. Az elmúlt években váltak OTP-s ügyféllé, és azt érzékelik, hogy „olyan agrár tapasztalattal és banki tudással rendelkező szakemberek dolgoznak az OTP Agrárnál, akik értik a gombaipar kihívásait, fejlesztési elképzeléseinket, és ebben próbálnak támogatni”.
Jelenleg három nagyobb nyertes pályázaton is közösen dolgoznak az OTP Agrárral. Az egyik a gombakomposztálás technológiájának modernizálását, illetve az energiahatékonyság növelését célozza. Egy másik projekt a jelenlegi legmodernebb technológia beszerzése a gombatermesztésbe, ami a termelés digitalizációját hozza el, beleértve azt is, hogy a gombát robotokkal szedik. Ehhez kapcsolódik egy hűtőházi fejlesztés, amelynek célja, hogy a leszedett gomba optimális tárolása az értékesítés előtt. Ez a 3 fejlesztés önmagában több mint 10 milliárd forintberuházást jelent, amit a következő években szeretnének megvalósítani.
A három projekt nagyságrendje is mutatja, hogy különösen jó a kapcsolat a vállalkozás és a bank között. „Számunkra döntő szempont volt, amikor az OTP Agrár felé nyitottunk, hogy olyan szakembereket találtunk, akik megértik, mire van szükségünk” – így írta le, hogy mit tart az OTP Agrár nagy erényének.
Ajánljuk további friss híreinket a témában.