Európai exportra is jut a győri popcornból

2020.01.06

A mozikban és az otthoni mikrókban is rengeteg kukorica pattog világszerte, nem csoda, hogy óriási léptékben bővül a piac. A magyar értékesítés egyik jelentős szereplője egy győri családi vállalkozás. Ismerjék meg az OTP Agrár régiós szinten meghatározó társaságokat bemutató sorozatában az Agrogenius Kft-t.


Mára európai és ázsiai exportra is termel pattogatni való kukoricát a 15 éve, egy házaspár által alapított győri Agrogenius Kft. A családi vállalkozás alapítói, Kránicz Tamás és Mayer Erika a kukorica termeltetés és feldolgozás mellett 500 tejelő kecskét is tartanak. A két tevékenységnek ugyan semmi köze egymáshoz, ám így a házaspár mindkét tagja foglalkozhat azzal, amihez igazán ért, és amit szeret: Tamás a növénytermesztéssel, Erika pedig az állattenyésztéssel.


Az agrárvállalkozás annak idején 30 hektáron kezdett gazdálkodni, ám ezt a területet mára 240 hektárra növelték. Szerződött partnereikkel további 700 hektáron termeltetnek kukoricát szerte az országban és üzemükben több ezer tonna pattogatni való kukoricát dolgoznak fel évente. A popcorn – mint a mozizás elmaradhatatlan kelléke – iránt világszerte nő az igény: egy kutatás szerint a globális popcorn piac közel tízmilliárd dolláros volt 2016-ban és szakértők szerint 2023-ra a 15 milliárd dollárt is meghaladhatja. Az OTP Agrár nemcsak a jó piaci kilátások, hanem a vezetők elkötelezettsége és szakmai hozzáértése miatt szavazott bizalmat a cégnek.


Az Agrogenius kezdeti tőkehiányát ugyanis az OTP Agrár hitelének segítségével hidalták át. „Amikor hitelre volt szükségünk, csak az OTP látott bennünk fantáziát, és azóta is nagyon rugalmasak és segítőkészek, kapcsolatunk a banki tanácsadónkkal már személyesnek mondható” - fogalmazott Mayer Erika.

A cég és az OTP Agrár között kialakult jó kapcsolat részint a hasonló értékrenden alapszik, hiszen az Agrogenius számára a minőség, az ügyfélközpontúság és a korrektség a legfőbb érték. Növekedni is csak addig szeretnének, amíg tartani tudják a jelenlegi magas szolgáltatási- és termékminőséget. „Alkalmazottként sok olyan döntést kellett végrehajtanunk, amivel nem értettünk egyet. Vállalkozni viszont csak szívvel-lélekkel lehet, emellett pedig folyamatosan fejleszteni kell. Ezért forgatunk mindent vissza: aki nem fejleszt, lemarad. Most két silót építünk, hogy a termelőkhöz kihelyezett vetőmagból származó kukoricát megfelelően tudjuk raktározni és szárítani” - mondta Kránicz Tamás. „Ezért is vagyunk elégedettek az OTP Agrárral. Ők a problémát, a fejlesztési célt hallgatják meg, és arra ajánlanak jó megoldást, az adminisztrációban pedig sokat segítenek és gyorsak. A fejlesztések mellett elsősorban a terményfinanszírozásban számítunk rájuk, hiszen nálunk nagyon hosszú a termelés előfinanszírozási ideje az értékesítéshez képest” - tette hozzá.


A generációváltás egyre több agrárgazdaságot érintő kérdése kapcsán a házaspár kitért arra is, hogy bár 11 és 13 éves fiaik már most sokat segítenek a munkában, esetükben még korai volna erről beszélni. A szülők ugyan örülnének neki, de egyáltalán nem ragaszkodnak ahhoz, hogy gyermekeik vigyék tovább a céget.


Az OTP Agrár sikeres magyar vállalkozásokat bemutató sorozatának korábbi cikkei itt találhatók.

Ajánljuk további friss híreinket a témában.

Betöltés...