Európai exportra is jut a győri popcornból

2020.01.06

A mozikban és az otthoni mikrókban is rengeteg kukorica pattog világszerte, nem csoda, hogy óriási léptékben bővül a piac. A magyar értékesítés egyik jelentős szereplője egy győri családi vállalkozás. Ismerjék meg az OTP Agrár régiós szinten meghatározó társaságokat bemutató sorozatában az Agrogenius Kft-t.


Mára európai és ázsiai exportra is termel pattogatni való kukoricát a 15 éve, egy házaspár által alapított győri Agrogenius Kft. A családi vállalkozás alapítói, Kránicz Tamás és Mayer Erika a kukorica termeltetés és feldolgozás mellett 500 tejelő kecskét is tartanak. A két tevékenységnek ugyan semmi köze egymáshoz, ám így a házaspár mindkét tagja foglalkozhat azzal, amihez igazán ért, és amit szeret: Tamás a növénytermesztéssel, Erika pedig az állattenyésztéssel.

Agrogenius_1


Az agrárvállalkozás annak idején 30 hektáron kezdett gazdálkodni, ám ezt a területet mára 240 hektárra növelték. Szerződött partnereikkel további 700 hektáron termeltetnek kukoricát szerte az országban és üzemükben több ezer tonna pattogatni való kukoricát dolgoznak fel évente. A popcorn – mint a mozizás elmaradhatatlan kelléke – iránt világszerte nő az igény: egy kutatás szerint a globális popcorn piac közel tízmilliárd dolláros volt 2016-ban és szakértők szerint 2023-ra a 15 milliárd dollárt is meghaladhatja. Az OTP Agrár nemcsak a jó piaci kilátások, hanem a vezetők elkötelezettsége és szakmai hozzáértése miatt szavazott bizalmat a cégnek.

Agrogenius_2


Az Agrogenius kezdeti tőkehiányát ugyanis az OTP Agrár hitelének segítségével hidalták át. „Amikor hitelre volt szükségünk, csak az OTP látott bennünk fantáziát, és azóta is nagyon rugalmasak és segítőkészek, kapcsolatunk a banki tanácsadónkkal már személyesnek mondható” - fogalmazott Mayer Erika.

A cég és az OTP Agrár között kialakult jó kapcsolat részint a hasonló értékrenden alapszik, hiszen az Agrogenius számára a minőség, az ügyfélközpontúság és a korrektség a legfőbb érték. Növekedni is csak addig szeretnének, amíg tartani tudják a jelenlegi magas szolgáltatási- és termékminőséget. „Alkalmazottként sok olyan döntést kellett végrehajtanunk, amivel nem értettünk egyet. Vállalkozni viszont csak szívvel-lélekkel lehet, emellett pedig folyamatosan fejleszteni kell. Ezért forgatunk mindent vissza: aki nem fejleszt, lemarad. Most két silót építünk, hogy a termelőkhöz kihelyezett vetőmagból származó kukoricát megfelelően tudjuk raktározni és szárítani” - mondta Kránicz Tamás. „Ezért is vagyunk elégedettek az OTP Agrárral. Ők a problémát, a fejlesztési célt hallgatják meg, és arra ajánlanak jó megoldást, az adminisztrációban pedig sokat segítenek és gyorsak. A fejlesztések mellett elsősorban a terményfinanszírozásban számítunk rájuk, hiszen nálunk nagyon hosszú a termelés előfinanszírozási ideje az értékesítéshez képest” - tette hozzá.

Agrogenius_3


A generációváltás egyre több agrárgazdaságot érintő kérdése kapcsán a házaspár kitért arra is, hogy bár 11 és 13 éves fiaik már most sokat segítenek a munkában, esetükben még korai volna erről beszélni. A szülők ugyan örülnének neki, de egyáltalán nem ragaszkodnak ahhoz, hogy gyermekeik vigyék tovább a céget.

Agrogenius_4


Az OTP Agrár sikeres magyar vállalkozásokat bemutató sorozatának korábbi cikkei itt találhatók.

News_OTPAgrar_white.jpg
Betöltés...